GyereknevelésJátékkuckó - A játék fontossága

A játék a kisgyermekkor legfontosabb és legfejlesztőbb tevékenysége, ami a kisgyermek elemi pszichikus szükséglete, emiatt minden nap ki kell elégítenie. Mivel a kisgyermek a külvilágból származó benyomásait játékában tagolja, a játék kiemelt jelentőségű tájékozódó, a pszichikumot, a mozgást, az egész személyiséget fejlesztő, élményt adó tevékenység.

A kisgyermek első valódi játszótársa a felnőtt – akár a családban, akár az óvodában. A játékhoz megfelelő helyre és egyszerű, alakítható, a gyermeki fantázia kibontakozását segítő anyagokra, eszközökre, játékszerekre van szükség. (ilyen például kirakós játékok, lego stb)

A mozgásos játékok, tevékenységek, feladatok rendszeres alkalmazása kedvezően hat a kondicionális képességek közül főleg az erő és az állóképesség fejlődésére, amelyek befolyásolják a gyermeki szervezet teherbíró képességét, egészséges fejlődését. Fontos szerepük van a helyes testtartáshoz szükséges izomegyensúly kialakulásában is.

Törekedni kell a gyermeket legjobban fejlesztő, kooperatív mozgásos játékok széleskörű alkalmazására, a szabad levegő kihasználására, mely egyaránt fontos a lelki és testi egészség megőrzése érdekében.

Vannak az úgynevezett gyakorlójátékok, amelyek csak a felnőtt támogatása mellett bontakozhatnak ki. Ezekben a játékokban a gyermek megtanulja fókuszálni a tekintetét, elválasztani a tárgyakat a saját cselekvésétől, megtanulja összehangolni mozdulatait, tapasztalatot szerez a téri viszonyokról, ismerkedik a tárgyak fizikai tulajdonságaival, növekszik önállósága, kialakul önbizalma, a játék fejlődésével szoros összhangban bontakozik ki a gyermek érzelmi élete, fejlődik kézügyessége, a finom motoros koordinációja, a gyakorlójáték hatására fejlődnek a beszédfunkciók.

A gyakorlójáték csoportjai közül a legnagyobb jelentősége a manipulációs / explorációs játékoknak van. Ennek során sokféle műveletet tanul meg a kezével végezni: emelni, letenni, összeilleszteni, fogni, dobni, gurítani, stb.
A legszínesebb, legváltozatosabb gyakorlójáték fajta pedig az eszközzel való játék. Értéke abban rejlik, hogy szerepjáték alakul ki belőle. (ide tartozik szintén a LEGO)

A jó játék feltétele: lehetőséget ad az önálló próbálkozásra, illetve minden esetben biztonságos.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz látható senki számára. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

Hozzászólás küldése